Ana sayfa » Türkiye » Şerif Yenen’den İstanbul Turizmine İvme Kazandıracak Öneriler
Şerif Yenen'den İstanbul Turizmine İvme Kazandıracak Öneriler

Şerif Yenen’den İstanbul Turizmine İvme Kazandıracak Öneriler

Şerif Yenen, rapor niteliğindeki tespit ve önerileriyle, İstanbul turizminde çok daha yüksek potansiyelin nasıl yakalanabileceğinin ipuçlarını vermeye devam ediyor.

Hiçbir kurumu hedef almadan, daha iyi bir turizm için yapıcı eleştiriler ve öneriler getiren Şerif Yenen, otuziki yıldır özellikle yabancı misafirlere İstanbul’u tanıtan bir profesyonel turist rehberi, seyahat yazarı ve uluslararası konuşmacı olarak meslekte edindiği alan deneyimlerinden yola çıkarak İstanbul için özel düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu yineliyor.

Özellikle kentin vitrini Sultanahmet için önemli konulara dikkat çeken Yenen, hem  ziyaretçilerin memnun ayrılması hem de sorunsuz bir turizm işleyişi için görüşlerini paylaşıyor.

SULTANAHMET’E ELEKTRİKLİ ARAÇLA RİNG SEFERLERİ

İstanbul’a gelen her ziyaretçinin mutlaka ziyaret ettiği Sultanahmet Meydanı trafiğinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Şerif Yenen, özellikle turlarla gelen misafirlerin hem ulaşım, hem de trafik sorunu yaşadığını aktarıyor. Tur otobüsüyle gelenlerin trafik çilesi çektiğini, münferit olarak toplu ulaşım dışında taksiyle gelenlerin ise dönüşte taksi bulmakta çok güçlük yaşadığını anlatan Yenen şunları söylüyor:

“Sultanahmet Meydanı bir süredir araç trafiğine kapalı durumda. Trafik Küçük Ayasofya Caddesi ve Sultan Ahmed Camii’nin arkasında Arasta’nın yanındaki yol ve Akbıyık Caddesi üzerinden akarak Cankurataran’a iniyor. Bir diğer seçenek de Cağaloğlu’ndan çıkmak. Bu seçenek zaten çoğu zaman hiç işlemiyor. Bu güzergahlar oldukça dar sokaklardan oluştuğu için kısa süreli bir duraklama bile trafiğin akışını engelliyor; hele bir de önünüze çöp kamyonu veya hareket kabiliyeti yavaş yolcularını indiren bir otobüs denk geldiği zaman trafik uzun süre kilitleniyor.  Bu ve benzeri nedenlerden ötürü, otobüs ve midibülerin Çatladıkapı’dan itibaren bu hatta asla girmemesi gerekiyor. Onun yerine aşağıda bir veya birkaç nokta belirlenip elektrikli araçlarla meydana ring seferleri konulabilir. Bu ring, aşağıdaki indirme bindirme noktasından başlar, Sultanahmet ve Kapalı Çarşı hattını kapsayarak sürekli ring yapar. İsteyen istediği yerde iner veya biner.”

Öte yandan Şerif Yenen, Sultan Ahmed Camii’nin arkasında, Arasta’nın duvarına bitişik olan otoparkın, minibüs türünden tur araçlarının yolcu indirme bindirme noktası olarak düzenlenmesinin trafiği aksatmasını engelleyeceğini belirtiyor. Yenen, bir turist rehberi olarak bu güzergahtaki turlarında yaşadığı bu sorunların tüm turizmcilerin de başına geldiğini söyleyerek, ” Acil çözüm şart. Bir an önce harekete geçilmeli” çağrısı yapıyor.

SULTANAHMET GÜVENLİK ŞERİDİ

Sultanahmet Meydanı’nın uzun zamandan beri güvenlik şeridiyle çevrelendiğini, polis kontrolünde giriş noktaları olduğunu ifade eden Yenen, bu noktalar haricinde bölgeye girmenin mümkün olmadığını kaydediyor. Bu noktaların birbirinden uzak olduğunu, örneğin bazen hemen karşıya geçmek istediğinizde epey yürümek durumunda kalınabildiğini kaydeden Yenen şöyle devam ediyor:

“Güvenlik tabii ki çok önemli. Ancak bu şerit şu anda gördüğümüz kadarıyla güvenlikten öte daha çok ‘caydırıcı’ olarak işlev görüyor. Güvenlik kontrolü yapmak için turizmi daha az irrite edecek formüller mümkün.”

AYASOFYA’NIN ÖNÜNDEKİ KALINTILAR

İstanbul’un en gözde tarihi yapılarının başında gelen Ayasofya’nın önünde çitle çevrilmiş durumda bir takım kalıntılar olduğunu söyleyen Yenen, ziyaretçilerin bunları hep merak ettiğini ifade ediyor. Merak uyandıran ve iyi bir görüntü vermeyen bu kalıntılara dair bilgilendirici levhalar konulması gerektiğine işaret eden Yenen, daha iyi bir düzenlemenin de şart olduğunu, harabe gibi bir izlenim yarattığını vurguluyor.

MİLYON ANITI, SU TERAZİSİ VE ARKASINDAKİ PARKTA ÇEVRE DÜZENLEMESİ

Şerif Yenen, “Yerebatan Sarnıcı’nın bitmek bilmeyen restorasyonuna değinmiştik, hadi o uzuyor diyelim, bari üzerindeki parkın düzenlemesini bitirip bir an önce çevrenin çirkin görüntüsünü güzelleştirsek” diyor.

AŞIRI ZİYARETÇİ ALAN YAPILARA GİRİŞ İÇİN REZERVASYON

İstanbul’da ziyaretçilerin geldiklerinde mutlaka uğradığı Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii, Sultan Ahmed Camii gibi popüler mekanların ziyaretçi trafiğine değinen Şerif Yenen, zaman zaman aşırı kalabalıklar olması nedeniyle müthiş bir keşmekeş yaşandığını savunarak şöyle konuşuyor:

“Herkes her mekanı, istediği zaman, istediği gün görebilecek diye bir kural yok. Ziyaretçi sayısı, ziyaret edilen mekanı tehdit ediyorsa, zarar vermeye başlamışsa, dünyanın birçok popüler müze veya mekanında olduğu gibi buralara girecek günlük ziyaretçi sayısına sınırlama getirilebilir ve bir rezervasyon sistemi devreye sokulabilir. Bu popüler yerleri riske sokmadan, tahrip etmeden bir sonraki kuşaklara aktarabilmemiz için bir an önce önlem almalıyız.”

LALELİ’DE TURİZM ARAÇLARINA KOLAYLIK

Laleli’de Ordu Caddesi’nin belli saatlerde trafiğe kapanırken turizm araçlarına açık olduğunun duyurulduğunu hatırlatan Yenen, buradaki soruna da şu şekilde değiniyor:

“Turizm araçları evet girebiliyor ama ancak belirli prosedürlerden geçtikten sonra girmek mümkün oluyor. Burada bir soru işareti söz konusu; turizm araçlarının girebilmesi için önceden başvuru yapması gerekiyor. Oysa turizm araçları zaten her yıl bazı prosedürlerden geçip TÜRSAB plakalarını yeniliyor. Bunlar karekodlu plakalar. Ordu Caddesi’ne girişte bu izinleri tekrar tekrar almaya gerek olmamalı; turizm araçları barkodlu levhasını gösterip kolayca girebilmeli. Üstelik buraya girişlerin kolaylaştırılması bir turizm çekim merkezi olan Kapalı Çarşı’nın trafiğini de bir nebze rahatlatacaktır.”

ÇEMBERLİTAŞ YAYA KALMALI

Çemberlitaş Meydanı’ndaki otoparkın kapatılarak yayalaştırıldığını anımsatan Yenen; bu düzenlemenin çok da iyi olduğunu savunurken şu noktaya dikkat çekiyor: “Çok geçmeden şimdi orası motosiklet otoparkına döndü. Araba almıyorsak motosiklet de almayalım, temiz ve ferah bırakalım lütfen!”.

TAKSİM MEYDANI

Şerif Yenen’in dikkat çektiği turizm noktalarından biri de Taksim Meydanı. “Meydanın düzenlemesi için hala neyi bekliyoruz?” diye soran Yenen, sorularını şöyle sürdürüyor: “Daha kadar bekleyeceğiz? Bu konuda bilgilenmeye ihtiyacımız var. Meydanın şu anki hali turizm açısından baktığımızda ne yazık ki içler acısı.”

BALAT

Yenen son olarak İstanbul’un yeni popülerlik kazanan semti Balat’a değiniyor. Hafta sonları çok kalabalık olmasından dolayı bazen gezmenin mümkün olmadığını kaydeden Yenen, “Trafiğe açık dar sokaklarda gezi çok zor oluyor. Özellikle hafta sonları ana caddelerin trafiğe kapatılması şart” önerisini getiriyor.

Benzer Haberler