Havacılık filmleri

Bazı insanlar için uçmak bir macera, diğerleri için ise ürkütücü bir kabus olabilir. İster uçuş tutkunu olun, ister havalimanına giderken ayaklarınız titresin, bu filmler seyahat konusunda her zaman daha kötüsünün olabileceğini size hatırlatıyor.

Dünyadaki çoğu havayolunun rutin çalışmaları, havaalanları ve uçaklar hakkında yapılan filmlerin çoğundan daha az dramatiktir. Bu filmlerin sizi bazen ürküteceğine, bazen keyif verip bazen de heyecanlandıracağına emin olabilirsiniz.

1- Son Uçuş (1954 )

John Wayne’in oynadığı bu film 1954’te gösterime girdiğinde, ticari havayolu endüstrisi henüz emekleme dönemindeydi. Western filmleriyle tanıdığımız John Wayne bu filmde ailesini bir uçak kazasında kaybetmiş yorgun bir pilotu canlandırıyor. Honolulu’dan San Francisco’ya rutin bir uçuştaki DC-4 tipi uçak, uçuş sırasında bir pervanesini kaybeder. Yolcularda endişe başlarken kıdemli pilot Wayne uçağı güvenli bir şekilde indirme riskini almak zorunda kalır.


2- Havaalanı (1970 )

Hava felaketi filmi olarak kabul edilen 1970 yapımı bu film, dondurucu bir kar fırtınası etrafında dönen hikayeler, gürültü kirliliği ile ilgili çevresel kaygılar ve bir uçağı havaya uçurma girişimi içeriyor. Film 10 milyon dolarlık bir bütçeyle sürpriz bir şekilde 100 milyon dolar hasılat yaptı. Başroldeki Helen Hayes, en iyi yardımcı oyuncu Oscar Ödülü’nü kazandı. Filmdeki diğer oyuncular arasında Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg, Jacqueline Bisset, George Kennedy ve Van Heflin vardı. Bu film sonradan gelecek, “Uçak 1975”, “Havaalanı ’77”  “Concorde: Havaalanı ’79” ve ‘Uçak serisinin ‘ de ilham kaynağı olarak görülüyor.


3- Uçak (1980)

Eğer yaklaşan uçuşunuzla ilgili kaygılarınız varsa 1980 yapımı bu klasik film sizi neşelendirecektir. Filmin yıldızları Robert Hays ve Leslie Nielsen’in yanısıra Kareem Abdul-Jabar, Lloyd Bridges, Barbara Billingsley, Maureen McGovern ve Ethel Merman’dan unutulmaz sahneler içeriyor. Bu film global bir sansasyon olmuştu ve hayranları hala filmden komik replikleri hatırlıyorlar.


4- Alacakaranlık – The Movie (1983 )

Seçtiğimiz havacılık filmlerinden dördüncüsü Alacakaranlık-The Movie . Dört bölümden oluşan bu film, başlangıçta William Shatner’ın rol aldığı efsanevi “20.000 Feet’te Kabus” un yeniden yapımını içeriyordu. Bu filmde John Lithgow uçağın kanadında bir gremlin gördüğünü düşünen sinirli bir yolcu olarak karşımıza çıkar.


5- Zor Ölüm 2 (1990 )

Havacılık meraklıları, Bruce Willis’in New York polis memuru John McClain rolünü tekrarladığı bu 1990 yapımı filmdeki teknik hatalar yüzünden çıldırıyor olsalar da film bu listeye girmeyi hakediyor. McClain bu kez yoğun Noel sezonunda Washington Dulles Uluslararası Havalimanı’nda eşini canlandıran Bonnie Bedelia’yı karşılamayı beklerken yeni bir maceranın içine dalıyor. Militanlar, Dulles’daki hava trafik kontrol sistemini ele geçirirler. Uçaklar yakıtın tükenmesi ve düşme tehlikesi altındayken Willis kurtarıcı olarak aksiyona geçer.


6- 57 Numaralı Yolcu (1992 )

Filmde Wesley Snipes bir market soygununda öldürülen eşinin yasını tutan eski bir polis memuru rolündedir. Atlantic International Airlines için kurulan yeni bir terörle mücadele biriminin başkan yardımcısı olarak yeni bir işe başlar. Uluslararası psikopat terörist Charles Rane’yi mahkemeye taşıyan bir Lockheed L-1011 uçağıyla Los Angeles’a gider. Rane , bir şekilde kaçınca Snipes sadece kendi hayatını değil, uçaktaki diğer yolcuların hayatını kurtarmak için de hızlı hareket etmelidir.


7- Korkusuz ( 1993 )

Oscar ödüllü aktör Jeff Bridges tarafından canlandırılan Max Klein korkunç bir uçak kazasından kurtulduktan sonra büyük bir değişim yaşar. Hikaye aynı kazadan kurtulan bir başka yolcuyla tanışıp yaşadığı travmayı atlatmasını işler.
Film, Chicago’dan Denver’a uçmakta olan United Airlines 232 nolu uçuşta kullanılan br McDonnell Douglas DC-10 tipi jetteki motor arızası ile ilgili gelişen olaylara dayanıyor. Uçak, Iowa, Sioux City’deki Sioux Gateway Havaalanı’na acil iniş yapar ve 296 yolcunun 185’i hayatta kalır. Düşme sahneleri o kadar gerçekçi ki US Airways filmi çalışanların eğitiminde uçak kazalarındaki tahribatı göstermek için kullandı.


8- Hava Kuvvetleri 1 (1997)

Filmde kendisi de bir pilot olan Harrison Ford, Rus teröristler tarafından resmi başkanlık jeti ele geçirilen ABD başkanını oynuyor. Özel bir kapsülle uçaktan ayrılmak yerine eski bir Vietnam Savaş pilotu ve kahramanı olarak teröristlerle mücadele eder. 90’ların klişeleşmiş Rus teröristleri ilgili aksiyon hareketlerinin hayranı iseniz, bu filmin eğlendireceği kesin.


9- Sıkıysa Yakala (2002)

Leonardo DiCaprio, Pan Am pilotu gibi davranarak ve düzmece çekler kullanarak dünyayı dolaşan bir dolandırıcı olan Frank Abagnale rolünde. Sonunda Tom Hanks tarafından canlandırılan bir FBI ajanı tarafından yakalanır ve önce FBI için, sonra da kendisi için çalışarak sahtesi yapılamayan çekler düzenler. Filmde ayrıca Martin Sheen, Christopher Walken ve Amy Adams yer alıyor.


10- One Six Right (2005)

Bu bağımsız belgesel, havacılık endüstrisini Los Angeles’taki (Van Nuys) havaalanı perspektifinden takip ediyor. Film, tesisin büyük havayolları ve uluslararası havaalanları tarafından yönetilen rekabetçi bir sektörde hayatta kalma mücadelesinin arkasındaki hikayeyi işliyor. Oscar Ödüllü yönetmen ve pilot Sydney Pollack dahil pilotların, tarihçilerin ve havacılık meraklılarının yaşanmış hikayelerini anlatan “One Six Right”, sizi uçmanın sevinciyle heyecanlandıracak ya da en azından küçük havaalanlarının neden bu kadar önemli olduğunu gösterecek harika bir film.