Ana sayfa » Türkiye » Akdağ; Rehberlere Emeklilik fonu oluşturulmalı
Akdağ; Rehberlere Emeklilik fonu oluşturulmalı

Akdağ; Rehberlere Emeklilik fonu oluşturulmalı

Mezopotamya Turizm Platformu Sözcüsü ve Eski ADRO Başkanı İsa Akdağ, Türkiye genelindeki 13 Turist Rehberler Odası’nın seçimlerini tamamladığını ve sıranın üst kuruluşları olan TUREB seçimlerine geldiğini ifade ederek, Odalardan ‘’rehber emeklilik fonu’’nun oluşturulması için çalışma başlatmasını istedi.


Akdağ yaptığı açıklamada, seçimlerini tamamlayan meslek odalarının sorumluluklarının bundan sonra başladığını anımsattı. Hem mesleğin hem de meslektaşlarının birçok sorununun bulunduğunu belirten Akdağ, ‘’TUREB delegeliğine seçilen arkadaşlarımız 3 yıllığına koltuğa adam değil de mesleğe sahip çıkacak bir lider seçmeliler’’ dedi.

TUREB’in elit bir meslek örgütünü temsil ettiğini belirten Akdağ, ‘’TUREB’e yakışır bir şekilde, diğer STK’lar gibi acil yer tahsisi yada devlet kurumu gibi geliri olan Tureb’in kendi bütçesinden yer satın alınıp kuruma yakışır şekilde tanzim edilmesi için çalışmalara başlanmalı’’ dedi. Akdağ, sorunları ve önerilerini şöyle açıkladı:


‘’Kaçak rehberlik ile mücadele kanallarının daha aktif ve daha etkili kullanılması için, denetleme ağını geliştirilmeli ve diğer paydaşlarla daha etkin kulisler yapılmalı. Hanutçuluk ile mücadelede kolluk kuvvetleri ile daha uyumlu ve etkin sistem geliştirilmeli. Okullarda Rehberlik Bölümlerinin sınırlandırılması veya Rehberliğe giriş şartlarının yükseltilmeli.

Türkçe Rehberlik tartışmalarına son nokta konulmalı. Rehberlere yeşil pasaport verilmesi yada en azından gri pasaport hakkı tanınması. Alelacele çıkartılan 6326 sayılı meslek kanunu yeniden revize edilmeli.


Kaçak Rehberlik Denetimi yapılırken, önceden izin alma veya TÜRSAB ve Bakanlıkla çıkma zorunluluğunun kanundan çıkartılması hatta meslek mensuplarına bağımsız denetleme yetkisinin verilmesi için kanun yeniden revize edilmeli. Kanunumuz meslektaşı denetlemek ve cezalandırmak yerine belgesiz kaçak faaliyetleri denetleyen bir güce kavuşturulmalı. Yönetmeliğin tadili ve kanuna uyumu sağlanmalı.


Tureb denetleme kurulu bağımsız denetçiler tarafından sağlanmalı.


Mesleğimizin tanınır ve bilinirliğini artırmak için devlet ve hükümet nezdinde girişimlerde bulunmak, Örneğin halen Kolluk kuvvetleri ve emniyet birimlerinde Kokart ve Çalışma kartının ne olduğunu bilmeyen görevliler var.


Banka hesapları açarken yada banka sözleşmesi imzalarken, meslek kısmında A’dan Z’ye kadar meslek gurupları mevcutken rehberlik mesleği maalesef zikredilmiyor. Rehber emeklilik fonu oluşturulmalı.


Mesleğimiz gereği her gün yollardayız, Rehberlere her türlü ulaşım araçlarında Hava, Kara ve Deniz ulaşımında indirim ve kolaylık sağlanması için girişimlerde bulunulmalı.


Yine meslek icabı Anadolu kazan biz kepçe, başımıza nerde, ne geleceğini bilmeden her gün yollardayız. TUREB olarak; Türkiye geneli bütün sağlık kurum ve kuruluşları ile anlaşmalar yapıp meslektaşlarımızın her türlü sağlık hizmetlerinden yararlanmalarının önü açılmalı.


Seçilen delegelere cüzi de olsa bir harcırah verilmeli ve düzenli toplantılar yapmalarını sağlamalı.’’

Benzer Haberler