Ana sayfa » Türkiye » 4. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi Başladı
4. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi Başladı

4. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi Başladı

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü tarafından düzenlenen 4. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi açılış programı ile başladı.

4 Kasım Perşembe günü çevrimiçi olarak düzenlenen açılış programına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uysal Yenipınar, akademisyen, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin çok büyük bir turizm potansiyeli olduğunu ve turist rehberlerinin de bu potansiyelin ortaya çıkarılmasında önemli bir payı olduğunu ifade eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, “Ülkemizin imajının doğru bir şekilde aktarılması için turist rehberleri çok önemli. Rehberlerin çok iyi donatılmış olması da ayrı bir önem arz ediyor. Üniversitelerimizde turizm rehberliği bölümlerinin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde bulunuyor olması ise yükseköğretim kurumları olarak bizlerin bu alana pozitif yaklaştığını ortaya koyuyor” dedi.

Mersin Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü’nün, yeni kurulmuş olmasına rağmen Üniversiteye önemli katkılar sunduğunu aktaran Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, “Turizm Rehberliği bölümümüz önemli akademik toplantılar, uygulama gezileri, öğrencilerimizin deneyimli rehberlerle buluşturulması gibi etkinliler yapan bir bölüm. Kuruluşundan itibaren oldukça başarılı bir performansı var. Bizler de üniversite yönetimi olarak bölümümüze gerekli desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Mersin Üniversitesi olarak böylesine önemli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy ve Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uysal Yenipınar başta olmak üzere, herkese teşekkürlerini iletti.

Kongrelerin, alanındaki uzman kişileri bir araya getirerek, akademik konuların kapsamlı yönleriyle görüşüldüğü bilim şölenleri olduğunu ifade eden Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, “Belli aralıklarla gerçekleştirilen bu şölenlerde sunulan bildiriler, ilgili kitaplarda toplanarak, toplumun faydalanabileceği bir esere dönüştürülmektedir. Bu bağlamda Kongremize gönderilen bildiriler, IV. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi Bildiriler kitabı olarak yayınlanmıştır. Kongreye rehberliğin farklı alanlarına olmak üzere 36 bildiri, kongre programı sırasında sunulacaktır. Kongremizin keyifli olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, 4. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi’ne davetli konuşmacı olarak katılan Turist Rehberleri Birliği Eski Başkanı Ahmet Zeki Apalı ve Turist Rehberleri Birliği Eski Dönem Delegesi Cenk Cengiz’in sunumlarına geçildi.

Türkiye’nin dünyanın en önemli turizm ülkesi olduğunu ve turist rehberliğinin de çok önemli bir meslek haline geldiğini ifade eden Turist Rehberleri Birliği Eski Başkanı Ahmet Zeki Apalı, “Rehberlik çok önemli bir meslek. Turist rehberi, Türkiye’nin imajı konumunda. Turizm rehberliği alanında ön lisans, lisans ve lisansüstü alanlarda 100’e yakın program var, dolayısıyla burada eğitim öğretim kalitesinin arttırılması gerekiyor. Sektör ve akademi bir araya gelip bunların üzerine konuşmalı ve uzun vadeli politikalar hazırlanmalı” dedi.

Düzenlenen kongrenin, sektör ile akademi dünyasının ilişkisinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynayacağını ve bunun ülke turizmine ciddi katkılar sunacağını ifade eden Ahmet Zeki Apalı, turist rehberliği tarihi, bugünü ve akademi–sektör ilişkisi konusunda katılımcıları bilgilendirdi ve kongrenin düzenlenmesine emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.

Turizm paydaşlarının kurumsallaşması ve ortak sorunlarının çözüm süreçleri hakkında katılımcıları bilgilendiren Turist Rehberleri Birliği Eski Dönem Delegesi Cenk Cengiz ise, sektörde yaşanan sorunlar ve çözüm yollarını katılımcılarla paylaştı. Sorunların ortak olduğunu ve çözüm yollarının da ortak bir şekilde hazırlanması gerektiğini ifade eden Cengiz; düzenlenen kongrenin başarılı olacağına inandığını ifade ederek herkese teşekkürlerini iletti.

Dokuz farklı oturumda 36 bildirinin sunulacağı 4. Ulusal Turist Rehberliği Kongresi 4-5 Kasım 2021 tarihleri arasında çevrimiçi olarak düzenlenmeye devam edecek.

Kaynak: Mersin Üniversitesi

Benzer Haberler