2020 yılı hem hava yolları hem de sektördeki diğer oyuncular için gerçekten zor bir yıl oldu. Bir çok dev firma devlet yardımları ve krediler ile ayakta kalmaya çalışırken bazıları faaliyetlerini tamamen durdurmak ya da iflas başvurusunda bulunmak durumunda kaldı.
İşte tarih sırasıyla 2020’nin iflasları…
Air İtaly: İtalya’nın Alitalia’dan sonra en büyük 2. havayolu olan Air Italy, Şubat ayında faaliyetlerini durdurdu ve şirketin sermayedarları Qatar Airways ve Aga Khan kararıyla tasfiye sürecine girdi. Havayolu, 2019’da 200 milyon Euro zarar etmişti.
AtlasGlobal: 2001 yılında kurulan havayolu, 2015’e kadar AtlasJet ismiyle faaliyet gösteriyordu. Pandemiden önce de finansal sıkıntılar yaşayan AtlasGlobal, 26 Kasım – 21 Aralık 2019 tarihleri arasında uçuşlarını durdurmuştu. Havayolu 12 Şubat’ta faaliyetlerini durdurdu ve iflas başvurusu yaptı.
Flybe: 2000’den fazla çalışanı olan İngiltere-Exeter merkezli bölgesel havayolu Flybe, 5 Mart’ta faaliyetlerini durdurdu.Şirket, 2019’da 8 Milyon yolcu taşırken uçuşlarının %40’ı İngiltere içi hatlardan oluşuyordu.
Virgin Australia: Virgin Grubu’nun Avustralya’daki havayolu Virgin Australia 21 Nisan’da gönüllü kayyum idaresi için başvurdu. Ancak uçuşları devam etti. 26 Haziran 2020’de şirketi yöneten Deloitte yöneticileri, Virgin Australia’yı Amerikan özel sermaye şirketi Bain Capital’e satmayı kabul ettiklerini duyurdu.
Avianca :Latin Amerika’nın en büyük ikinci havayolu olan Kolombiyalı Avianca 10 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletlerinde iflas koruma başvurusunda bulundu ve alt kuruluşu Avianca Peru’yu tasfiye etti. 1919 yılında kurulan Avianca krizden önce 158 uçaklık filosuyla 27 ülkede 76 destinasyona uçuyordu. Havayolu 2019’da 30 Milyonun üzerinde yolcu taşımış ve 4,6 Milyar dolar gelir elde etmişti.
Hertz: 1918 yılında kurulmuş olan araç kiralama şirketi Hertz, covid-19 salgınının yol açtığı ekonomik daralma nedeniyle 23 Mayıs’ta Amerika Birleşik Devletleri’nde ilgili mahkemeye iflas koruma başvurusu yaptı.
LATAM: Güney Amerika’nın en büyük havayolu firması LATAM, bazı iştirakleriyle birlikte, bir yeniden yapılandırma süreci gerçekleştirmek için 26 Mayıs’ta ABD’de ilgili mahkemeye iflas koruma başvurusu yaptı. Grup, 17 Haziran’da yan kuruluşu LATAM Argentina’nın faaliyetlerini durduracağını, tüm uçakları kiralayanlara iade edeceğini ve tüm çalışanların işten çıkarılacağını duyurdu.
Thai Airways: Thai Airways, şirketi bir iflas mahkemesi altında yeniden yapılandırma planlarını açıkladı. Tayland Başbakanı Prayut Chan-o-cha, havayolunun çoğunluk hissesine sahip olan Tayland Hükümeti’nin havayolunun resmi olarak iflas ilan etmesine izin vermeyeceğini duyurdu.
Aeromexico: 1 Temmuz’da Meksikalı havayolu Aeromexico ve bazı iştirakleri, müşterilere hizmet vermeye devam ederken finansal yeniden yapılandırma amacıyla gönüllü olarak iflas koruma başvurusu yaptı.
Norwegian Air: 18 Kasım’da Norwegian Air, alt kuruluşu Norwegian Air International Limited (NAI) için İrlanda’da iflas koruma başvurusunda bulundu. Norveç hükümeti, havayoluna daha fazla finansal yardım yapmayacağını duyurmuştu.
AirAsia Japan :Güneydoğu Asya’nın en büyük havayollarından Malezyalı AirAsia’nın Japonya kolu Air Asia Japan Co, 17 Kasım’da Tokyo Bölge Mahkemesine iflas başvurusunda bulundu. Düşük maliyetli havayolu, Ekim ayında covid-19 krizi nedeniyle ülkedeki operasyonlarını durduracağını açıklamıştı.
Montenegro Airlines: 24 Aralık’ta Karadağ Hükümeti, borçlarla boğuşan Montenegro Airlines’ın kapanacağını ve bir kaç ay içinde yeni bir havayolu kurmayı planladıklarını açıkladı. Havayolu 26 Aralık’ta uçuşları durdurdu.