Ana sayfa » Aktüel » Demiryollarına yıllık 1,5 milyar dolar yatırım
Demiryollarına yıllık 1,5 milyar dolar yatırım

Demiryollarına yıllık 1,5 milyar dolar yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, TCDD Taşımacılık AŞ. Genel Müdürlüğü 1. Koordinasyon ve İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada demiryollarına yapılan yatırımla ilgili bilgi verdi.

Her yıl demiryollarına ortalama 1,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını söyleyen Bakan Turhan, bu şekilde 1213 kilometresi YHT hattı olmak üzere toplamda 1844 kilometre yeni demiryolu hattı inşa edildiğini aktardı.

Bakan Turhan, kuruluşun 1213’ü YHT hattı olmak üzere 12 bin 803 kilometrelik demiryolu ağında yük ve yolcu taşımacılık hizmeti verdiğini ekleyerek bugün itibarıyla 81 ilden 57’sine ve bu illere bağlı 287 ilçe ve yaklaşık 10 bin köye demiryolu üzerinden ulaşım hizmeti verildiğini açıkladı.

Bakan Turhan ayrıca , yılda ortalama yüksek hızlı trenlerle 23 bin, konvansiyonel trenlerle 48 bin yolcu taşındığını, Marmaray ile günlük ortalama 407 bin ve Başkentray ile 39 bin yolcuya hizmet verildiğini bildirdi.

Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir ve Konya-İstanbul olmak üzere 4 destinasyonda günde 44 sefer düzenlendiği bilgisini veren Turhan, şunları söyledi:

Fotoğraf: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Resmi Sitesi

“Nüfusun yüzde 42’sine YHT hizmeti veriyoruz. Yapılan en son memnuniyet araştırmasına göre, yolcularımızın yüzde 85’inin genel olarak YHT’lerden ve verilen hizmetlerden memnun olduğunu görüyoruz. Bunu daha yukarılara taşımak gerekiyor. Hizmet kalitesini ve sefer sayılarını artırmak amacıyla sipariş edilen 12 yeni YHT setinden 2’si teslim alındı. Bunların testleri tamamlanmak üzere. Testlerin ardından bu setleri Ankara-Konya, Ankara-Eskişehir ve açıldığında Ankara-Sivas hattında birer birer hizmete vereceğiz. Ardından Ankara-İstanbul-Ankara hattında ekspres YHT’leri işletmeye başlayacağız. Böylelikle Ankara-İstanbul seyir süresini 30 dakika kısaltacağız.”

Yolcu taşımacılığında hizmet kalitesini artırmak ve yolcuların hayatını kolaylaştırmak amacıyla iletişim ve bilişim teknolojisinden daha fazla yararlanmak için e-bilet, WhatsApp hattı uygulaması gibi önemli çalışmaların hayata geçirildiğini ifade eden Turhan, engelli yolcuların daha kolay bilet ve danışma hizmeti alabilmeleri için de çağrı merkezlerinde yeniliklere gittiklerini ve Turuncu Masa uygulamasını hayata geçirdiklerini dile getirdi.

Turhan, 2023 yılı hedefinin 329 milyon yolcu ve 30 milyon ton yük taşıması olduğunu aktararak, bunların yakalanacağına inandığını vurguladı.

Dünyanın en ileri teknolojileriyle hizmet verdiklerine dikkati çeken Turhan, “Ancak en ufak bir hatanın vebalinin ve sorumluluğunun ne kadar büyük olduğunu lütfen unutmayalım. Bu vebal ve sorumluluk bilincini sadece siz yöneticiler değil, 11 bin çalışanın tamamı tüm hücrelerinde hissetmelidir.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

Benzer Haberler