Avrupa Komisyonu bugün AB dışından zorunlu olmayan seyahatlere ilişkin yeni kararlar önerdi.
Komisyonun tasarısına göre AB üyesi ülkeler, AB onaylı aşıların yanısıra, DSÖ acil kullanım onaylı aşılarla aşılananlara da sistematik olarak yeniden açılacak. Ancak bu kişilerden negatif PCR test sonucu istenecek.
Avrupa Birliği şu ana kadar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Janssen aşılarına onay verdi.
Dünya Sağlık Örgütü ise bunların dışında 4 aşıya daha (Serum Institute of, India, SinoPharm, Sinovac, Bharat Biotech) acil kullanım onayı verdi.
Avrupa Komisyonu tasarısının bir başka önemli noktası da aşı sertifikalarının ikinci dozdan itibaren 9 ay geçerli olması. Buna göre hatırlatma dozu olmayanlar için seyahat sertifikası ikinci dozun üzerinden 9 ay geçince işlevini yitirecek.
Komisyon ayrıca 1 Mart’tan itibaren aşılama durumuna bakılmaksızın yeşil liste uygulamasının kaldırılmasını öneriyor.
Avrupa Birliği 30 Haziran 2020’den itibaren kademeli olarak belli sayıda ülkeye yeşil ışık yakmıştı. O tarihten bu yana Avrupa Birliği’nin ‘seyahate izin verilen ülkeler listesi’ belirli aralıklarla güncelleniyordu. Güncel listede şu an aşağıdaki ülkeler bulunuyor:
Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Kanada, Şili, Kolombiya, Endonezya, Ürdün, Kuveyt, Namibya, Yeni Zelanda, Peru, Katar, Ruanda, Suudi Arabistan, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri, Uruguay, Çin (Hong Kong ve Makao dahil) ve Tayvan.
Teklifin yasalaşmadan önce Avrupa Konseyi tarafından onaylanması gerekiyor.