Ana sayfa » Türkiye » İzmir Skal Tarihi Liman Kenti’ne sahip çıkıyor
İzmir Skal Tarihi Liman Kenti'ne sahip çıkıyor

İzmir Skal Tarihi Liman Kenti’ne sahip çıkıyor

Kentimiz İzmir Derneği’nin İzmir’in kültür rotalarının gelişmesi amacıyla geliştirdiği yedi farklı rotadan biri olan “Tarihi Liman Yolu: Dünya’ya açılan kapı”, üyeleri seçkin turizm profesyonellerinden oluşan Skal İzmir Kulübü tarafından incelendi. Skal İzmir Kulübü Başkanı Güner Güney, kulüp olarak UNESCO Daimi Miras Listesi’ne girmesi için uğraş verilen İzmir Tarihi Liman Kenti’ne de sahip çıktıklarını söyledi.

Skal İzmir Kulübü Başkanı Güner Güney ve Yönetim Kurulu Üyeleri Aydın Tokbaş, Mine Güneş Kaya, Murat Tolga Akın ve Bülent Tercan ile Skal İzmir Geçmiş Dönem Başkanları Emre Gezgin, Berrin Uşkay, üyeler Akın Yorulmaz ve Orhan Tuna, tarihi limanın izinde ilerleyip ticaretin, çok kültürlülüğün ve sosyal yaşamın mekana yansımalarını görüp hikayelerini dinledi.  Profesyonel turist rehberi Ekin Özgün tarafından yapılan anlatımlarla Kemeraltı ve Smyrna Agorası’nda gerçekleşen yürüyüş rotası, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlamakta olduğu mozaik harita ve interaktif 3D gösterimleri kapsayan İzmir Tarihi Liman kenti oryantasyonu ile başladı.

Camiler, Kemeraltı’na özgü meydanlar, sinagoglar, tarihi pasajlar ve hanlar ile kentin ticaretini ve limanla yakın ilişkisinin anlatıldığı rota Saat Kulesi’nde başlarken, Eski Gümrük Binası’nda (Konak Pier) son buldu. Skal İzmir Kulübü Başkanı Güner Güney, Kentin somut ve somut olmayan miras değerleri üzerinden UNESCO sürecine her vesileyle dahil olmasını çok önemsediklerini belirtti. Güney, “UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Efes ve Bergama gibi dünya tarihine ev sahipliği yapmış değerler kimi zaman tanıtımda yavaşlamalar olsa da dünya çapında büyük rağbet görüyor ve benimseniyor” dedi.

Aynı ilkeyle Skal İzmir Kulübü olarak UNESCO Daimi Miras Listesi’ne girmesi için uğraş verilen İzmir Tarihi Liman Kenti’ne de sahip çıktıklarını söyleyen Güner Güney, “Kültür ve kültür öğelerinin bileşenlerinin tüm paydaşlar tarafından benimsendiği ve korunduğu bir yönetişim anlayışının bu bölgeyi hareketlendireceğine inancımız tam” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevcut alanın çalışmaları kapsamında UNESCO İzmir Tarihi Liman Kenti Başkanlığı bünyesinde bulunan gerek danışma ve gerekse eşgüdüm kurullarında İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Ticaret Odası, İzmir il Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İzmir Vakfı, Kentimiz İzmir Derneği, TARKEM, akademisyenler, özel sektör temsilcileri, üniversiteler, meslek odaları büyük bir özveriyle ve birlikte başarma anlayışı çerçevesinde çalışıyorlar. Bugün bu bölgede planlanan yedi farklı kültür rotası, UNESCO sürecinin yerel halk tarafından da benimsenmesi, diğer UNESCO süreçlerini beslemesi ve İzmir kent merkezinin gelecek kuşaklar bakımından tarihi liman bağlantısını açıklanması, kültürün somut esası yanında, somut olmayan esaslarıyla da algılanması bakımından önemlidir. Bu çerçevede bu çalışmanın taslağını hazırlayan Kentimiz İzmir Derneği’ne ve ekiplerine teşekkür ediyoruz.”

Benzer Haberler