Ana sayfa » Türkiye » ‘İstihdam teşviği devam etmeli’
Mehmet İşler: 'İstihdam teşviği devam etmeli'

‘İstihdam teşviği devam etmeli’

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nce (ETİK) düzenlenen “İnsan Kaynakları Çalıştayı” sonuç bildirgesi yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı’na ve ilgili bakanlıklara sunulan raporu değerlendiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “Turizm işletmelerinin kalite standardını koruyarak daha iyi hizmet vermesini sağlamak için istihdam teşviğinin devam ettirilmesi şart” dedi.

Pandeminin turizme istihdama etkilerini konu alan “İnsan Kaynakları Çalıştayı” Mövenpick Hotel İzmir’de gerçekleştirildi. ETİK üyesi konaklama tesislerinin insan kaynakları birimlerinin yöneticilerini bir araya getiren çalıştayda, pandemi sürecinde istihdam alanında yaşanan sorunları ve çözüm yolları ele alındı. Çalıştayda oluşturulan çalışma grupları belirli aralıklarla bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, ETİK İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Tayfur Settar Kaplan, Mövenpick Hotel İzmir İnsan Kaynakları Müdürü Merve Öneş, Hilton Garden Inn İzmir Bayraklı İnsan Kaynakları Müdürü Özge Demirci, Boyalık Beach Hotel & SPA, Çeşme İnsan Kaynakları Müdürü Nazım Ulutaş ve Four Points Sheraton İnsan Kaynakları Müdürü Özge Aldoğan’ın oluşturduğu alt çalışma komisyonu grupların raporlamaları üzerinden sonuç raporunu hazırladı.

“İnsan Kaynakları Çalıştayı”nın çıktılarıyla oluşturulan, görüş, istek ve önerileri içeren sonuç raporu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na ve Cumhurbaşkanlığı’na gönderildi. Türkiye’nin küresel ölçekli seyahat ve turizm rekabet endeksinde 44. sırada yer aldığı belirtilen raporda, “Ülkemizin rekabet edilebilirliğinin üst düzeylere yer alması için turizm sektörünün desteklenmesi ve mevcut desteklerin devam ettirilmesi gerekmektedir” görüşüne yer verildi.

Küresel salgın nedeniyle turist sayısında ve turizm gelirlerinde hızlı düşüşler yaşandığı belirtilen raporda,  devletlerin seyahat ve turizm endüstrisi için yaptığı harcama sıralamasında ülkemizin 137. sırada yer aldığı kaydedildi. Tüm zamanların rekorunun kırıldığı 2019 yılı rakamlarının pandemi nedeniyle 2023 yılından önce yakalanamayacağı öngörüsüne yer verilen raporda, firma başına en fazla istihdam yaratma kapasitesine sahip olan konaklama sektöründe çalışanların sayısındaki gerilemeye dikkat çekildi.

Türkiye turizminde çalışan sayısının Covid-19 sürecinin de etkisiyle ciddi düşüş gösterdiği, nitelikli turizm çalışanlarının sektör değiştirdiği, turizme sezonluk olarak rağbet eden istihdam kitlesinin farklı alanlara kaydığı belirtilen raporda hizmet sunacak nitelikli personele ulaşmada sıkıntılar ortaya çıktığı belirtildi. Turizmde istihdamın niteliklileştirilmesi için önerilerin yer verildiği raporda, “Mevcut turizm işletmelerinin kalite standardını korumak ve daha iyi kalitede hizmet vermesini sağlamak, yeni turizm yatırımlarının önünü açmak ve yatırımcıyı desteklemek için istihdam teşviğinin devamı şarttır” denildi.

Düzenlendikleri çalıştayda ele alınan tüm konuların, dile getirilen sorunların tüm katılımcılar tarafından enine boyuna tartışıldığını belirten TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, sorunlarla çözüm önerilerinin konuların muhataplarına iletildiğini söyledi. Ülkemizin rekabet edilebilirliğinin üst düzeylere yer alması için turizm sektörünün desteklenmesi ve mevcut desteklerin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan İşler, “Turizm işletmelerinin kalite standardını koruyarak daha iyi hizmet vermesini sağlamak için istihdam teşviğinin devam ettirilmesi şart” dedi.

Mehmet İşler, “İnsan Kaynakları Çalıştayı”nın ikincisinin 17 Kasım 2021 günü toplanmasının kararlaştırıldığını sözlerine ekledi.

Benzer Haberler