Ana sayfa » Türkiye » Bodrum’da Mesleki Turizm Eğitimi İçin Önemli İşbirliği
Bodrum'da Mesleki Turizm Eğitimi İçin Önemli İşbirliği

Bodrum’da Mesleki Turizm Eğitimi İçin Önemli İşbirliği

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Bodrum Otelciler Derneği (BODER) arasında mesleki eğitim uygulama programı faaliyetlerini geliştirme is birliği protokolü imzalandı.

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde gerçekleşen imza törenine Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim AKMEŞE ve Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkanı Ömer Faruk DENGİZ katıldı.

İş Birliği Protokolü ile Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı Mesleki Eğitim Uygulama programı uygulayan Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ,Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Gündoğan Fahriye Ilıcak Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde Konaklama ve Seyahat Hizmetleri ve Yiyecek İçecek Hizmetleri,Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme,Elektrik ve Elektronik Teknolojisi,Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanlarında Mesleki Eğitim Uygulama programına kayıtlı öğrencilerin sayısını arttırmak, eğitim kalitesini yükseltmek ve Mesleki Eğitim Uygulama öğrencilerinin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla yeni eğitim ortamlarının hazırlanmasının sağlanarak, öğrencileri iş hayatına hazırlamak, sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılama ve istihdama katkı sağlamayı amaçlanmaktadır.

MESLEKİ EĞİTİMDE SEFERBERLİK

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, “Milli Eğitim Bakanımız Prof.Dr. Mahmut Özer’ in talimatı ile Mesleki Eğitimde seferberlik ilan edildi. Bu kapsamda mesleki eğitim yeniden dizayn ediliyor. Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gündoğan Fahriye Ilıcak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimiz bünyesinde olan Alan ve Dallar ile ilgili Bodrum Otelciler Derneği (BODER) ile belirlediğimiz otellerde çalışan ya da çalışmak isteyen kişileri kalfalık- ustalık belgesi ile donatacağız. Ayrıca bu eğitimi alanlar lise diplomasına da sahip olacaklardır. Bu çalışmalar sayesinde iş gücü piyasasında aranılan nitelikte personel yetişmesinin sağlanmasını hedefliyoruz. İlçemizde diğer iş kollarında da Mesleki Eğitim Programı istihdama yönelik çalışmalarımız devam edecektir.” Dedi.

İŞVEREN RAHAT NEFES ALACAK

BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz de “Daha önceden 4 yıllık eğitim boyunca mesleki eğitime devam eden kişilerin her ay aldıkları asgari ücretin 3’te 1’ini işveren veriyordu. Devlet de çalışan sayısına göre bir kısmını işverene geri veriyordu. Bu yeni düzenleme ile artık işverenin maddi yükümlülüğü olmayacak, devlet o asgari ücretin 3’te 1’inin tamamını kendisi karşılayacak. Dolayısıyla işverenler açısından mesleki eğitim merkezleri çok daha cazip bir hâle gelmiş oldu. Bu vesile ile Turizm sektörü hem rahat bir nefes alacak hem de nitelikli personel ihtiyacı önemli ölçüde çözüme kavuşacak. Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu kapsamda yapacağımız çalışmayı, Otelcilik ve Turizm sektörünün gelişmesi açısından çok önemsiyoruz.” Dedi.

PROTOKOL İMZALANDI

Taraflar arasında otelcilik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünü yetiştirmek ve mevcut çalışanların Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi ve Diploma almaları için yapılacak olan eğitim faaliyetlerine ilişkin usul ve esasları kapsayan bu protokol 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu, 652 Sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği, Yaygın Eğitim Kurumları Yönetmeliği ile Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.

Bu protokol kapsamında tarafların aşağıdaki faaliyetleri gerçekleştirmeleri hedeflenmiştir;

Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Bodrum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gündoğan Fahriye Ilıcak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Turgutreis Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde bulunan atölyelerin donatımının yenilenmesi genel temrinlik malzeme sağlanması.

BODER üyesi otellerde çalışmakta olan personellerden eğitim durumu; Ortaokul mezunu, lise terk, Anadolu lisesi mezunu veya çalışmakta olduğu alandan farklı bir meslek programını bitirmiş olanların Mesleki Eğitim Uygulama programına kayıtlarının yapılarak çalışmakta oldukları meslek alanında Kalfalık Belgesi, Ustalık Belgesi Diploma almalarının sağlanması.

Okulların Mesleki Eğitim Uygulama programına kayıt olmak isteyen ancak çalışmakta olduğu işletmesi olmayan öğrencilerin BODER’e kayıtlı otellerde istihdam edilmesinin sağlanması.

Öğrencilere ihtiyaç olması durumunda BODER üyesi otellerde çalışan usta öğreticiler tarafından okul atölyelerinde ve belirlenen otellerde uygulamalı eğitimin verilmesi.

BODER üyesi otellerde Mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi için toplantı, seminer, konferans, yarışma vb. farkındalık faaliyetleri düzenlenmesi ve BODER tarafından bu faaliyetlere finansman sağlanmasıdır.

Protokolün süresi 1 (Bir) yıldır.

Kaynak: Bodrum İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü

Benzer Haberler