Alanya’da Ticaret ve Sanayi Odası, Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi ve Sağlık Turizmi Derneği işbirliği ile düzenlenen “Sağlık Turizmi Eğitimi Çalıştayı” açılış toplantısıyla başladı. Çalıştaya ülkemizden ve değişik ülkelerden 60 akademisyen Sağlık ve Ticaret Bakanlığı’ndan Daire Başkanı ve Genel Sekreter düzeyinde katılımlar oldu.
Paydaşlarından biri Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi olan Alanya HEP Üniversitesi, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve Alanya Sağlık Turizmi Derneği (ALSTUD) işbirliğinde düzenlenen Sağlık Turizmi Eğitimi Çalıştayı, ALTSO ev sahipliğinde başladı. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda açılışı gerçekleştirilen çalıştaya ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan, Alanya HEP Üniversitesi Rektör Vekili Ebru Gülbuğ Erol, Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Nuhi Çelikkaya, Ticaret Bakanlığı Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, ALSTUD Başkanı Dr. Tevfik Yazan, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.
“SAĞLIK TURİZMİNE ALKÜ OLARAK ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
Bölgenin ve ülkenin dünya sağlık turizmi pastasından daha fazla pay alabilmesi konusunda nelerin yapılabileceği ve sağlık turizmi yapacak sağlık kuruluşlarının belgelendirilmesi, sağlık çalışanlarının eğitilmesi konusunda yol haritasının belirlenmesi hedefiyle düzenlenen çalıştayın açılışında, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan düzenlenen Sağlık Turizmi Eğitimi Çalıştayının önemine dikkati çekti.
Çalıştaya katkı veren kurum ve kuruluşlara teşekkür eden ALKÜ Rektörü Kalan, 2023 hedefleri noktasında sağlık turizmin hizmet sektöründe en fazla getiriye sahip alanlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi. Rektör Kalan, “Sağlık Turizmi, ülkemizin ihtiyaç duyduğu döviz girdisinin en önemli kaynaklarından bir tanesi olmaya en güçlü adaydır. Covid-19 sebebiyle ciddi manada beslenmenin, sağlığın ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Sadece ülkemizde değil, küreselde de bu gerçek ortaya çıktı. Her şeyden vazgeçtik ama sağlık sektörünün bizim için vazgeçilmez bir alan olduğunu bir kez daha gördük. Ülkemizde medikal turizm için gelen ülkelerin başında Azerbaycan, Almanya gibi ülkelerdir. Bu hastalardan en çok tercih edilen il, ilçemizin de bulunduğu Antalya’dır. Bu sebeple Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak, sağlık turizminde lokomotif vazifesini paydaşlarımızla birlikte üstlenmek için kolları sıvamış bulunmaktayız. Bu manda elimizden gelen bütün çabayı göstereceğimizi de temin ediyorum.” dedi.
“YABANCI HEKİMLER ÜLKEMİZE GELEREK EĞİTİM ALIYOR”
İlk olarak geçen yıl ALKÜ bünyesinde Sağlık Turizmi Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (SATUMER) kurduklarını ifade eden Rektör Kalan, “Üniversitemizde bildiğiniz gibi Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi bulunmakta. Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanemizle afiliasyon protokolümüz var. Bu kapsamda da yurtdışından öncelikle yabancı hekimlerin ülkemize gelerek eğitim almalarının yolunu açtık. Geçtiğimiz yıldan bu yana çok sayıda yabancı hekim eğitim aldı. Sağlık turizminin ilk örneklerini kamu kaynakları doğrultusunda yapmaya gayret ediyoruz. 2022 yılında turizm ve ulaşım sektöründe yaşanacak rahatlamayla, Sağlık turizmi ülkemizde ve bölgemizde artacaktır. Bu doktorlar 15-20 günlük staj programıyla ülkemize geliyorlar ve hastanemizde eğitim alıyorlar. Sadece tıp alanında değil, Diş Hekimliği Uygulama ve Araştırma Merkezimizde ağız ve çene cerrahisi alanında da eğitim almaya geliyorlar. Bu doktorların eğitilmesi neticesinde onların ülkemize sevk edeceği hastalarla birlikte yükseliş yaşanacaktır. Ancak bizim daha büyük düşünmemiz gerekiyor. Özellikle bugünkü çalıştayda eğitim modüllerinin oluşturulması son derece önemli. Diğer paydaşlarımızla birlikte sektöre destek veren, sektörün içerisinde yer alan, çeşitli hizmet kollarındaki insan kaynağının doğru yetiştirilmesi de elzemdir. Bunun da nasıl yapılacağını değerli akademisyenlerimizin kıymetli çalışmalarıyla bir sonuç raporuna dönüştürülüp ilgililere tebliğ edilmesiyle sağlayacağız.” şeklinde konuştu.
“SAĞLIK TURİZMİYLE ALANYA’NIN TURİZM GELECEĞİNE ÇOK BÜYÜK KATKILAR SAĞLANACAK”
Rektör Kalan sözlerine şu şekilde devam etti: “Üniversite olarak sağlık turizmi alanında bir lisansüstü eğitim programımızda var. Biz akademik boyutta sağlık turizmi alanında akademisyenlerimizi yetiştirmeye başladık. Yüksek lisans ve doktora boyutunda öğrencilerimiz var. Bunlar mezun olduğunda ileride ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli akademik insan kaynağını da bu şekilde temin etmiş olacağız. Alanya’mızın doğası ve kültür turizmindeki yeri tartışılmaz. Bu konuda herhangi bir şüphemiz söz konusu değil. Ancak üniversitemiz olarak Alanya’ya değer katan sivil toplum örgütleri, diğer kamu kurum ve kuruluşların iş birliğiyle ekonomik anlamda çeşitliliği artırma noktasında elimizden gelen katkıyı yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Sağlık turizmiyle Alanya’nın turizm geleceğine çok büyük katkılar sağlanacaktır.”
ŞAHİN: ALANYA’NIN AVANTAJLARINA DİKKAT ÇEKTİ
ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, “Bölgemizde Sağlık Turizminin gelişiminin bu toplantı vesilesi ile ivme kazanmasını ve Alanya’mızın bu sektörden hak ettiği payı alması için bu çalıştayı bir milat olarak görüyoruz. Alanya’mızın iklimi, doğal güzellikleri ve yaşam standardı ile sağlık turizmi açısından avantajlarını var. Kışın Alanya’da yaşam hem daha ekonomik hem hava şartları cazip. Bu özelliklerimizi avantaja çevirmek istiyoruz. Bunun için önemli gördüğümüz sizlerin teorik bilgilerine ihtiyacımız var. Bu bilgileri pratikle buluşturarak Alanya’mızın sağlık turizminden hak ettiği payı almasını istiyoruz” dedi.
ŞAHİN: TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
“Sağlık turizminin harcamalarının normal turizme oranla 5 kat fazla olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin; “Milat olarak gördüğümüz bu çalıştaydan gelecek sonuç raporuna göre yok haritamızı belirleyeceğiz. Sadece sağlık değil, kültür ve spor turizminde de hedeflerimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için sektörün tüm bileşenlerini yanımıza alarak çalışmalarımıza yön vereceğiz” diye konuştu.
Sağlık sektörünün stratejik önemi üzerinde duran ALSTUD ve TURSAF Başkanı Dr. Tevfik Yazan ise sağlık turizminin onlarca sektöre de ekonomik girdi sağladığına dikkat çekti. Yazan, sağlık sektörünün dünyadaki gelişimine dikkat çektiği konuşmasında “Bugün sağlık turizm pazarı öylesine büyük ve geniş bir yelpazeyi barındırıyor ki, hayatına son vermek isteyen hastalar bile ötenazi için değişik ülkelere gidiyor ve büyük paralar harcıyor. Bu nedenle sadece medikal veya yaşlı turizmi, spa veya welness değil her alanda ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Dernek olarak bakanlığımızın ve ALTSO gibi paydaşlarımızla güç birliği yaparak sağlık turizminden Alanya’nın daha çok yararlanmasını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
Ticaret Bakanlığı Hizmet İhracatçıları Birliği Genel Sekreteri Fatih Özer de konuşmasında sağlık turizminin, turizmden elde edilen gelirler içinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin son 20 yılda, sağlık sektöründe büyük başarılara imza attığını hatırlatan Sağlık Bakanlığı Turizm Daire Başkanı Nuhi Çelikkaya, Alanya’nın da bu noktada önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.
AHEP Rektörü Prof. Dr. Ebru Gülbuğ Erol ise sürdürülebilir ekonomik büyüme için sağlık turizminin önemine değindi. Gülbuğ da konuşmasında Alanya’nın bu konuda var olan avantajlarını ifade etti.
Açılış toplantısının sonunda ALKÜ Rektörü Prof Dr Ekrem Kalan ve TURSAF ve ALSTUD Başkanı Dr. Tevfik Yazan, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin’e bugüne kadar sağlık alanında yaptığı başarılı çalışmaların yanı sıra çalıştayın Alanya’da yapılmasındaki emekleri nedeniyle teşekkür plaketi takdim ettiler.
Kaynak: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi