Tüm dünyaya yayılan ve pandemi halini alan Koronavirüs ( Covid-19) salgını toplum sağlığını etkilediği kadar iş hayatını da etkisi altına aldı. Bu salgından en çok etkilenen sektör ise uçuşların durdurulmasıyla havacılık sektörü oldu. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (eurocontrol) tarafından yayınlanan raporda, pandemi krizinin başlangıcı olan Mart-Haziran ayları arasında haftalık uçuş sayılarındaki ortalama düşüş %80 oranındaydı. Yaz aylarında ise turizmin hareketlenmesi ve alınan Covid-19 önlemleri ile bu oran son 6 ay biraz daha iyimser duruma geçerek %50 oranına ulaştı.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Alper GÜRCAN, havacılık sektöründe Covid-19 karşı alınan önlemleri anlattı. Gürcan ’’Bu dönemde eğer seyahat etmek zorundaysanız, önerilen tedbirlere gereken uyumu gösterdiğiniz takdirde herhangi bir sorun yaşamadan güvenle yolculuğunuzu yapabilirsiniz’’ dedi.
Hastalık yayılmaya başlamasıyla birlikte tüm dünyada havacılıkla ilgili çok fazla düzenlenmeye gidildi diyen Gürcan uçak içi alınan önlemleri şöyle sıraladı: ’’İlk olarak uçakta maske takmak zorunlu tutuldu, koltuk değişimlerine izin verilmemesinin yanı sıra sıcak yemek servisi kaldırıldı. Bunların yanı sıra misafirlerin seyahat sağlığını korumak amacıyla iki yeni uygulama hayata geçirilerek hijyen seti dağıtılmaya ve uçaklarda bir hijyen memuru görevlendirmeye başlandı. Seyahat sırasında ise teması azaltmak adına kutu içinde ikram verilmeye, kabin memurlarının yönlendirmesiyle ve anonslarla yan yana oturan yolcuların sırayla yemek yemesine ve mesafeyi korumak adına ise kademeli iniş biniş prosedürü uygulanmaya başlandı. Bilim kurulunun önerileri doğrultusunda ise her uçuştan sonra uçaklar dezenfekte edilmeye başlandı.’’
Uçaklarda bulunan HEPA (Yüksek Verimli Partikül Hava Filtreleri) tipi yüksek verimliliğe sahip filtrelerin en önemli unsur olduğuna değinen Gürcan ’’Bu sistem virüs ve bakteri gibi hava yoluyla taşınan toz parçacıklarını %99.99’un üzerinde filtrelemektedir. Böylece kabin içinde her 3 dakikada mümkün olabilecek en iyi hava kalitesine ulaşılmaktadır’’ dedi.
İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği Programı Öğretim Görevlisi Alper Gürcan havalimanlarında alınan önlemlerle ilgili ise şu bilgileri verdi: ‘’Öncelikle havalimanına maskesiz giremez. Biletsiz yolcunun havalimanına girişi yasaklandı. Tüm yolcuların vücut sıcaklıkları termal kamera ile ölçülüyor. X-ray’lerden geçen her bagaj , yürüyen bantlar ve terminal binası UV (Ultraviyole) ışını ile temizleniyor. Sosyal mesafe kurallarına uyulması adına bilgilendirici görseller mevcut, terminal içine devamlı temiz hava veriliyor. Sosyal mesafe kurallarına uyulup uyulmadığına kontrol eden hijyen ekipleri mevcut ve yer hizmetleri yolcu otobüsleri ise istisnasız her kullanım sonrası dezenfekte edilmektedir’’ ifadelerini kullandı.
Gürcan sözlerini şu cümlelerle tamamladı: ‘’ Son alınan kararla yurt dışı çıkışlı, Türkiye varışlı yolcuların uçuş saatlerinden maksimum 72 saat önce numunesi verilmiş olan negatif PCR testinin ibraz etmeleri gerekmektedir. Yurt içi ve Kıbrıs uçuşlarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yolculardan ise HES kodu istenmektedir. Tabii ki içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde temel hedefimiz evde kalmak. Ancak; iş veya farklı zorunlu sebeplerle seyahat etmeniz gerektiğinde, havayollarının aldıkları tüm önlemlerle birlikte siz de gerekli kişisel önlemleri alırsanız sorunsuz bir yolculuk yaşayabilirsiniz.’’
İstanbul Rumeli Üniversitesi Hakkında:
İstanbul Rumeli Üniversitesi, 23 Nisan 2015 tarihinde İstanbul’da kurulan bir vakıf üniversitesidir. Çağdaş ve evrensel düşünce yapısına sahip olan, vatan sevgisi ve milli değerlerin kıymetini iyi bilen Rumeli Felsefesi doğrultusunda yetiştirdiği ve toplumun ihtiyacı olan bilim insanlarını ülkeye kazandırmak; bilgili, çağdaş, donanımlı, deneyimli, topluma yararlı, araştırmacı gençler yetiştirmeyi hedefleyen bir yüksek eğitim kurumu olmak amacını taşımaktadır. İstanbul Rumeli Üniversitesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında Silivri, Haliç ve Bostancı Yerleşkelerinde 5 Fakültede 18 Bölüm, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokuluna bağlı 16 Program, Meslek Yüksekokuluna bağlı 10 Program, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüne bağlı 10 bölümde eğitim vermektedir. 2021- 2022 eğitim öğretim yılında Tıp Fakültesi ve Hukuk Fakültesi’nin açılması planlanmaktadır.