Termal Sağlık ve Turizm Derneği (TESTUD) başkanına göre, 2019 yılında Türkiye’deki termal tesisler, 750.000 i yabancı 3 milyon turistten yaklaşık 1 milyar dolar gelir elde etti.
Dernek başkanı Yavuz Yıllık , yaptığı açıklamada, çoğunlukla Çin, Almanya, Güney Kore, Japonya, Rusya, ABD, İngiltere, Malezya, İspanya, Brezilya, Azerbaycan, Norveç ve Lüksemburg’dan turistlerin termal turizm amacıyla Türkiye’ye geldiklerini söyledi.
Türkiye’de medikal turizm hızla büyüyen bir sektör haline geldi ve her yıl yüzbinlerce yabancı Türkiye’yi ameliyat, doğal kaynak suları ve saç ekimi gibi sağlık faaliyetleri için ziyaret ediyor.
Yıllık, havalimanlarına yakınlığı ve hizmete erişim kolaylığı nedeniyle Bursa, Denizli, Yalova, Ankara, Dalaman, İstanbul ve İzmir’in en cazip şehirler olduğunun altını çizdi.
Denizli’de bulunan dünyaca ünlü Pamukkale, özellikle Avrupa, Doğu Asya, Latin Amerika ve Rusya’dan gelen turistler için en popüler yerlerden birisi konumunda
Yıllık, Almanya, İtalya, Çekya ve İsrail’den daha az sayıda turist olmasına rağmen, termal turizme ek olarak yapılan kültürel turların katkısıyla döviz girişinin daha yüksek olduğunu vurguladı.
“Her şey dahil konaklama sisteminde ortalama 650-750 dolar harcayan yabancı turistler alternatif turizmde 1.000 doların üzerine çıkarak ülkemize daha fazla döviz girişi sağlıyor” diye devam etti. “Bu bağlamda turizm açısından zengin olan ülkemiz deniz, kum ve güneş turizminin yanı sıra termal sağlık ve alternatif turizm üzerine de odaklanmalı.”