“Bayram tatili uzayacak mı?” yine son dakikaya kaldı.
Siz okumaktan, biz yazmaktan yorulduk. Bu turizmi kötü etkiliyor.
Neden mi?
Çünkü, ne otelci, tur operatörü, uçak şirketleri, ne özel sektör ne de insanlar uzun vadeli program yapamıyorlar. Önlerini göremiyorlar. Tur operatörü, 4 güne göre mi yoksa 9 güne göre mi otele, uçağa para yatırmalı? Uzun tatile göre otele para yatırır ama tatil uzamazsa, kullanmadığı günlerin parasını, hele ki yurtdışından geri alabilir mi? Parasını 4 güne göre yatırır da, tatil uzarsa aynı fiyata otelde yer bulur mu?
Bunların hepsi kumar.
Ayrıca, Tur operatörü, aylar önce alması gereken bayram uçak biletlerini, 4 günlük mü 9 günlük mü hesaplasın? Diyelim, 4 güne göre biletleri aldı, ancak bayrama 3 gün kala tatil uzatıldı. Kaç kişi 9 gün tatil hakkı varken 4 günlüğüne tatile gider? Gitti mi paralar…
Aynı sorunlar turizmin diğer paydaşlarında da var. Havayolu, uçuşlarını 4 güne göre düzenlediyse, uzatılan bayram tatili taleplerine nasıl yetişecek? Veya tam tersi. Tüm uçuş tablosu son dakika bozulacak, dünya kadar zarar edecek.
Tatil 9 gün olacak diye kışa gelen bayramlarda bile otelini açan, personel istihdam eden, ona göre malzeme alan Otelci, tatil uzamazsa oteli açtığına pişman olmayacak mı?
Peki, diğer ülkelerde Ponte, Puente, Bridge olarak adlandırılan bu “KÖPRÜ” tatilleri nasıl uygulanıyor?
Eğer Paskalya gibi büyük bayramlar hafta içine gelir ve arada 2 veya 2,5 gün boşluk olursa, bunu tatillerine ekliyorlar. Ama 3 çalışma günü varsa eklemiyorlar. Tek günlük bayramlarda ise 1 gün ekliyorlar. Örneğin, 19 Mayıs bayramı Salı gününe geliyorsa, 18 Mayıs Pazartesi gününün köprü olacağı seneler önce belli. Böylece Turizmciler, Havayolları, Oteller, Şirketler ve insanlar yıllar sonrasının bayramları için hesap yapabiliyor. Bu kadar basit.
Haydi değerli yetkililerimiz. Biz de dünyaya ayak uyduralım ve tatil sürelerini son dakikaya bırakmayalım.