Ana sayfa » Oteller » TÜROB: Kurumlar Vergisi İndirimi Turizm Sektörünü de Kapsamalı
TÜROB: Kurumlar Vergisi İndirimi Turizm Sektörünü de Kapsamalı

TÜROB: Kurumlar Vergisi İndirimi Turizm Sektörünü de Kapsamalı

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen vergi paketine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Eresin, ihracatçı ve üretici şirketlere yönelik öngörülen Kurumlar Vergisi indiriminin, ülke ekonomisine doğrudan döviz girdisi sağlayan turizm sektörü için de uygulanması gerektiğini vurguladı.


“Turizm Sektörü Stratejik Bir Hizmet İhracatçısıdır”

Başkan Eresin, turizmin sadece hizmet üreten bir alan değil, aynı zamanda cari açığın azaltılmasına katkı sağlayan stratejik bir hizmet ihracatı kolu olduğunu belirtti. Mevzuatta “ihracatçı-döviz kazandırıcı hizmet faaliyeti” olarak tanımlanan sektörün, destek mekanizmalarında sanayi ve tarımla benzer şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Sektör Üzerindeki Küresel Baskılar

Eresin, açıklamasında sektörün karşı karşıya olduğu zorluklara da dikkat çekti:

  • Küresel jeopolitik gerilimler ve uluslararası talepteki yavaşlama sektörü yoğun şekilde etkilemektedir.
  • Enerji ve istihdam maliyetlerindeki artışlar işletmeler üzerinde baskı oluşturmaktadır.
  • Havayolu arzındaki daralma ve rezervasyonlardaki “bekle-gör” eğilimi ciddi bir zorluk teşkil etmektedir.

Hükümete “Adaletli Teşvik” Çağrısı

TÜROB, yeni yasa tasarısı kapsamında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten hizmet ihracatı yapan konaklama ve turizm bileşenlerinin daha güçlü şekilde desteklenmesini talep etti. Bu adımın teşviklerin daha adaletli dağılımını sağlayacağına ve uluslararası rekabet gücünü artıracağına inanıldığı belirtildi.

Atılan Olumlu Adımlar Memnuniyetle Karşılandı

Açıklamada, sektöre yönelik son dönemde atılan yapıcı adımlara da değinildi:

  • 60 milyar TL’lik Turizm Destek Paketi sektör için son derece kıymetli bulundu.
  • Konaklama vergisinin yüzde 2’den yüzde 1’e indirilmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.
  • Cumhurbaşkanı, Kültür ve Turizm Bakanı ve Hazine ve Maliye Bakanı’nın sektörel ihtiyaçlara yönelik yaklaşımları önemli bir destek olarak görüldü.

TÜROB, ülke turizminin sürdürülebilirliği adına kamu ve özel sektör iş birliğiyle atılacak her türlü yapıcı adımın destekçisi olmaya devam edeceğini vurguladı.

Gözden Kaçmasın