Ana sayfa » Asya-Pasifik » Kore Dizi ve Sineması Turizm Rotalarına Dönüştü
Kore Dizi ve Sineması Turizm Rotalarına Dönüştü

Kore Dizi ve Sineması Turizm Rotalarına Dönüştü

Oscar ve Cannes’dan ödüllerle dönen Parasite, alışılmışın dışında kurgusuyla soluksuz izlenen Squid Games gibi iddialı yapımlar, tüm dünyada yarattığı hayran kitleleriyle Güney Kore’ye olan ilginin her geçen gün artmasını sağlıyor.

Parazit, Squid Games gibi yapımlarla son yıllarda dikkatleri üzerine çeken Güney Kore; 7. sanattaki başarısını turizm rotalarına dönüştürüyor. Sinema ve dizi endüstrisinde sarsılmaz bir başarı elde eden Güney Kore yapımları; izleyicisini içine çeken sürükleyici hikayeleri, iddialı karakterleri, iyi oyunculukları ve yüksek prodüksiyon değerleriyle ülkeye turizm anlamında ilgiyi de artırıyor.

Bu yapımların izleyiciler üzerindeki önemli bir etkisinin turizm alanında kendisini gösterdiğini belirten Kore Turizm Organizasyonu İstanbul Ofisi Direktörü Hyuncho Cho, “Son yıllarda film ve dizi endüstrisindeki atılımıyla Güney Kore, artık çok daha fazla görülmek istenen destinasyonlardan biri haline geldi. Kore film ve dizilerinin yarattığı etkiyle insanlar, Güney Kore’yi ziyaret ederek, film ve dizilerde gördükleri yerlere gitmeyi, yemeklerden yemeyi, kıyafetleri satın almayı ve sadece Güney Kore’de yaşayabilecekleri güzellikleri deneyimlemeyi istiyorlar. Biz de Kore dizi ve sinemasını yakından takip eden hayranların, Güney Kore’de yaşayabilecekleri benzersiz deneyimleri onlar için bir araya getirdik.” diyor.

Kore’de bir İtalyan Köyü Pinokyo ve Da Vinci

Dünyada milyonların soluksuz izlediği My Name dizisinin 4. bölümü; Busan’da14 yy.’dan kalan, deniz kenarında bir kayanın üzerinde yer alan ve harika manzarasıyla dikkat çeken Haedong Yonggungsa Tapınağı’nda geçer. Bölümde Choi Mu-jin’in (Park Hee-soon), ölü çete üyeleri için ayinler düzenlemek üzere ziyaret ettiği bu tapınak ziyaretçilerin en güzel dilekleri diledikleri bir cazibe noktasına dönüşmüş durumda.

Benzer bir deneyim için ziyaret edilen bir diğer mekan ise, dizideki ve suç örgütünün ihaneti nedeniyle Kore’ye gelen İtalyan mafya avukatının serüvenini anlatan Vincenzo’nun çekildiği İtalyan Köyü Pinokyo ve Da Vinci. Köyün hemen girişinde yer alan 10 metrelik Pinokyo heykeli ziyaretçilerine en güzel selfie karelerini sunuyor.

Gökyüzü Köprüsü’nde Bir Aşk Karesi

O romantik aşk sahnelerini unutulmaz yapan, diyaloglar kadar o sahnelerin çekildiği mekanlardır aslında.  Crash Landing on You dizisinde, kahramanların ilk karşılaşmalarını konuştukları sahneye ev sahipliği yapan Pocheon Hantan Nehri Gökyüzü Köprüsü ise, size farklı bir deneyim sunuyor. Köprününortasındaki skywalk’tan Hantangang Nehri’ne bakarak eşsiz bir heyecanı yaşarken; aynı zamanda kanyonun panoramik manzarası eşliğinde köprüde Lee Jeong-hyeok (Hyun Bin) ve Yoon Se-ri (Son Ye-jin) pozu verebilirsiniz.

Dizideki Çay Töreni Zamanda Yolculuk ile Gerçeğe Dönüşüyor

Dizi ve filmlerin klasiği olan zaman yolculuğu deneyimini, favori dizinizde gördüğünüz bir sahne gibi yaşamaya ne dersiniz? The King’s Affection, Kingdom, Royal Secret Inspector Joy, The King of Tears, Lee Bangwo ve Hotel Del Luna gibi dizilerin çekildiği Mungyeongsaejae Açık Set’i,muhteşem manzarası, kale duvarları ve kapılarıyla Joseon Hanedanlığı dönemine bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Çay töreni, taht deneyimi ile Gonjang ve Juri gibi ceza deneyimleri ise, bu benzersiz turu daha da gerçekçi kılıyor.

Kore Film Arşivleri Federasyonu Sinefilleri Bekliyor

‘Kore filmleri hakkında daha fazla bilgim olsun’ diyorsanız, Kore Film Arşivleri Federasyonu tam da sizin için biçilmiş kaftan. Filmler, senaryolar, tezler ve süreli yayınlar dahil olmak üzere, sinema materyallerini toplayan ve koruyan Kore Film Arşivleri Federasyonu’nda aradığınız her şeyi bir arada bulmak mümkün. Federasyonla aynı yerde bulunan Kore Film Müzesi ise, Parazit’te oyuncuların giydiği kostüm ve aksesuarları sergisiyle, Bonghive ve Parazit fanatikleri için olmazsa olmaz bir mekan.

Busan Sinema Merkezi her yıl Ekim ayında, dünyanın her yerinden sinema severlerin akın ettiği ‘Busan Uluslararası Film Festivali’ne ev sahipliği yapan bir video kültür kompleksi olarak dikkat çekiyor. Merkezin salonlarında popüler ve bağımsız film gösterimlerinin yanı sıra, çeşitli sergiler ve yapımcılarla toplantılar gibi farklı etkinlikler de düzenleniyor.  Ünlü filmlerin afiş ile heykellerinin sergilendiği, Ahn Seong-ki, Hwang Jung-min, Lee Byung-hun, Kim Hye-soo, Seol Kyung-gu gibi oyuncular ile Yönetmen Kang Je-gu ve Kim Cheong-gi’nin el izlerinin yer aldığı Haeundae Sinema Sokağı ise Busan’da sinema meraklılarının mutlaka görmesi gereken noktalardan bir diğeri.

Kore Dizilerindeki Ürünlerin Satıldığı Pazar

Kore film ve dizilerinin unutulmaz bazı sahnelerinin de çekildiği pazarlar, aynı zamanda o hep ‘alabilsem’ dediğiniz ürünleri de bir arada bulabileceğiniz yerlerden. Kore’deki pazarlar arasında en bilinenlerden olan ve aradığınız her şeyi bir arada bulabileceğiniz Busan Gukje Pazarı ve Busan Kkangtong Pazarı, Ode to My Father filminin de çekiminin yapıldığı yerlerden. Filmin ana sahnesinin olduğu çiçekçi dükkanı ise, artık film afişlerinin de sergilendiği bir kafe.

Atıştırmalık Olmadan Sinema Biraz Eksik

Güney Kore kültürünün ayrılmaz bir parçası olan Kore atıştırmalıkları birçok dizi ve filmin de vazgeçilmez unusurlarından. Samjin Balık Kek Tarih Müzesi iseJang Man-wol’un (IU) Hotel Del Luna dizisinde mukbang’da, yağmur altında sergilediği balık köftelerini yapıp tadabileceğiniz yer. Busan’ın en eski balık köftesi üreticisi Samjin Fish Cake’in işlettiği mekanda, doğru yoğurma ve bıçak tutma hakkında alacağınız kısa bir dersten sonra,  kalıplı balık köftelerinden, kendi özel şekilli balık keklerinize, pizzalı balık köfteleri ve ızgara balık köftelerine kadar birçok farklı balık köftesi çeşidini de deneyimleyebilirsiniz.

Bu Hanbok’lar size çok yakışacak!

Kore film ve dizilerine görsel bir renk katan geleneksel kıyafet Hanbok, birçok dizi ve sinema oyuncusu ile K-Pop idolünün de en sevdiği parçalar arasında yer alıyor. Hanboknam Gyeongbokgung’un Seul’de Gyeongbokgung Sarayı ile Cheongwadae ve Bukchon Hanok Köyü’ne bakan noktadaki mağazasında dizilerde görmeye alışık olduğumuz King, Eoudong, Satto ve Seonbi gibi eşsiz hanboklara ek olarak, gats ve saç tokası gibi çeşitli aksesuarlar da bulunuyor.

Squid Games Oyunları ile Kore Deneyimi

Kuşkusuz ki Squid Games, merak uyandıran konusu kadar Geleneksel Kore Oyunları’nı öne çıkaran sahneleriyle de hafızalara kazınmayı başardı. ’70 ve 80’lere Dönüş’ sloganıyla bir retro müzesi olarak ziyaretçilerine ağırlayan Youth Memories of Retro Museum’da; 1970’lerden kalma okul kıyafetlerini deneyimleyebilir ve Squid Games’den aşina olduğumuz takji-chigi ve dalgona oyunu gibi oyunları oynayabilirsiniz. Jeonju Hanok Köyü’nde yer alan Marudal isetamamengeleneksel oyunlara ayrılmış bir alan. Marudal’da ziyaretçiler, takji-chigi’ye ek olarak bi-seokchigi, jegi-kick, seksek ve ayakkabı fırlatma gibi farklı birçok oyunu da oynayabiliyor. Ayrıca Gonu, Tuho, Gonggi Nori, Ssangryuk gibi geleneksel Kore geleneksel oyunları da yine hazırlanıyor.

Güney Kore’de geceler de büyüleyici güzellikte

Şehirlerin gece manzaraları, film ve dizilerde izleyiciyi en çok etkileyen sahneler arasında yer alıyor. Fight for My Way dizisinin çekildiği Hocheon Kültür Platformu’nun çatı katı, hem Busan Limanı ve Sanbok Yolu’nun manzarasını bir bakışta görebileceğiniz hem de bir ‘yıldız okyanusu’ gibi parıldayan Busan’ın gece manzarasının tadını en güzel şekilde çıkarabileceğiniz eşsiz bir yer.

Kore kültürüne heyecan verici bir yolculuk için https://www.ktoturkey.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Haberler