Sektörü ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücüyle buluşturmak için harekete geçen Egeli turizmciler, mesleki eğitim konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nın yanı sıra üniversiteler ve meslek liseleriyle işbirliği yapmayı kararlaştırdı. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, meslek kursları ve sertifika programları aracılığıyla işsiz kesime istihdam olanağı sağlanırken sektörün ara eleman ihtiyacının da karşılanabileceğini söyledi. İşler, “Mesleki eğitim konusunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak ele alıyoruz. Bu projeyle bir ilke imza atıyoruz” dedi.
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) düzenlediği “Ege Bölge Turizmini 2022 İstihdamını Eğitimle Güçlendirme Toplantısı” Alsancak’taki Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi’nde yapıldı. Toplantı, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü, İBB Meslek Fabrikası yetkilileriyle turizm sektörü temsilcilerini, insan kaynakları departmanlarının yöneticilerini bir araya getirdi.
Toplantının açılışında konuşan ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, 2020 yılı Aralık ayında başlayan istihdama katkı desteğinin 2021 yılı turizm sezonunun başladığı dönemde Haziran ayında son bulduğunu hatırlattı. İşler, “İşletmelerimiz istihdama katkı desteğinden yararlanamadı. İstihdama katkı desteğinin 2022 yılı içinde sektörümüz açısından verilebilecek önemli bir destek olmasını ümit ediyor ve bu desteği bekliyoruz” diye konuştu.
2022 yılında ülke turizminde olumlu gelişmeler yaşanacağına dair geri bildirimler aldıklarını, önümüzdeki yıl tüm zamanların rekorlarının kırıldığı 2019 yılı hedeflerini yakalayacağına inandıklarını anlatan İşler, kaliteli tesislerde kalifiye personelle kaliteli hizmet vermeyi hedeflediklerini söyledi. Pandemi sürecinde kan kaybeden turizm sektörünün kalifiye elemanlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını anlatan Mehmet İşler, “Bu süreçte başka sektörlere kayan nitelikli personele ulaşmada ortaya çıkan sorunları gidermemiz, var olan istihdamı korumamız ve niteliğini arttırmamız gerekiyor” dedi. Yaşanan sorunların “ortak akılla” çözümlenebileceğine inandıklarını söyleyen İşler, ilgili kurum ve kuruluşlarla sektör bileşenlerinin katıldığı toplantıyı bu amaçla düzenlediklerini dile getirdi.
Toplantıda konuşan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Karaçanta, geçmişte turizm sektörünün ara elaman ihtiyacını karşılayan turizm eğitim merkezlerinin Milli Eğitim Bakanlığı’na devredildiğini hatırlattı. Sonrasında eğitimli personel yetiştirilmesinde güçlükler yaşandığını anlatan Karaçanta, Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında yapılan mesleki eğitim işbirliği protokolünün soruna çözüm getireceğine inandığını söyledi. Murat Karaçanta, “Pilot uygulama İstanbul’da başlayacak, olgunlaşacak, akabinde İzmir’de de uygulayacağız” dedi.
ETİK İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Danışmanı Tayfur Settar Kaplan, düzenlenen toplantıyla sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücüne ulaşmayı amaçladıklarını belirterek ETİK’in bu etkinlikle turizm birlikleri arasında bir ilke imza attığını söyledi. Yüksek kaliteli tesislerde yeterli hizmet kalitesine ulaşılması gerektiğini dikkat çeken Kaplan, müşteri açısından kalitenin en önemli unsurunun işgücünün niteliği, sunulan hizmetin kalitesi olduğunu vurguladı. Tayfur Settar Kaplan, turizm eğitiminde staj sürelerinin kısa ve yetersiz olduğunu dile getirdi.
Haziran ayında ETİK Yönetim Kurulu’nun öncülüğünde, turizm sektörünün deneyimli isimleri Özge Aldoğan, Özge Demirci, Ayça Acartürk, Nazım Ulutaş ve Fuat Ballıca’nın katkılarıyla “İnsan Kaynakları Çalıştayı” düzenlediklerini hatırlatan Kaplan, sektörde istihdamı eğitim yoluyla geliştirme ve güçlendirme yolunda çabalarını sürdüreceklerini söyledi. Tayfur Settar Kaplan, ETİK’in 2022 yılı Nisan ayında, Turizm Haftası’nda düzenleyeceği geniş kapsam ve katılımlı çalıştayın akademisyenlerin ve turizm alanıyla ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin sektörün sorunlarını tartışacağı ve çözüm önerileri geliştireceği bir platform olacağını duyurdu.
Turizm sektörünün emek yoğun özelliğinin nitelikli işgücünü gerekli kıldığını belirten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, “Hizmet kalitesinin yolu müşteri memnuniyetinden, onun yolu da çalışanın mutlu olmasından geçiyor” dedi. Yetişmiş, nitelikli insan gücünün başka alanlara kaymasının önüne geçilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Güler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile sektör ve üniversiteler arasında sıkı diyalog ve işbirliğinin geliştirilmesin, ekonominin bel bağladığı sektörün meslek yasasının çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Milas ve Alanya kaymakamlıkları sırasında turizmin geliştirilmesi için sektörle birlikte çalıştıklarını anlatan İzmir Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, turizm sektöründe kalitenin arttırılması, hizmet kalitesinin arttırılması için de çalışanın mutlu edilmesi gerektiğini vurguladı. Turizm işletmelerinde staj ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Doğan, “Çalışan emeğinin karşılığını alırsa mutlu olur, çalışan mutlu olursa hizmet kaliteli olur” dedi. Turizmin sanayiden de önemli, ağırlığı olan bir sektör olduğunu belirten Vali Yardımcısı Hulusi Doğan, turizmcilere “Sizler ekonominin kahramanlarısınız” diye seslendi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Turizm Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan, öğrencilerinin geri bildirimlerinden yola çıkarak sektördeki istihdam uygulamalarına ilişkin eleştirilerini dile getirdi. Fakülte mezunlarının asgari ücretle çalışmak, ara eleman olmak istemediğini anlatan Prof. Dr. Küçükaltan, stajın ucuz işgücü olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Ülkemizde çok sayıda turizm fakültesi olduğunu, mezun öğrencilerin ortada kaldığını söyleyen Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan, “Öğrencilerimizi uygulamalı olarak yetiştiremiyoruz. Staj bunun için bir şans. Sektörün sorunları ortak akılla, işbirliği yapılarak çözülebilir. Yapılacak protokollerle bu işbirliği imkanları sağlanabilir” görüşünü dile getirdi.
İŞKUR İl Müdürü Kadri Kabak, işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kursları yoluyla işsiz bireylerin meslek edinmesine yardımcı olduklarını dile getirdi. Pandemi nedeniyle turizm sektöründen uzaklaşan işgücünün sektöre yeniden kazandırılmasının önemine dikkat çeken Kabak, turizm meslek eğitimi kursiyerlerine kurs programı boyunca ve program sonrası üç aylık işbaşı eğitimleri süresince her gün için 108 lira cep harçlığı ödeyeceklerini, eğitim materyali ve eğitimci giderlerini de karşılayacaklarını belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile işbirliğini sürdürdüklerini anlatan Kadri Kabak, turizm sektörünün eğitim programlarıyla İŞKUR’un üstündeki yükü aldığını söyledi.
Turizmin ülke ve İzmir ekonomisindeki yeri ve önemini çok iyi bildiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Şube Müdürü Zeki Kapı, mesleki eğitim konusunda yapılan protokollere ve işbirliklerine önem verdiklerini söyledi. Mesleki eğitim konusunda yapılan işbirliği protokolünün Dokuz Eylül Üniversitesi’nce tek taraflı olarak fesh edildiğini duyuran Kapı, mesleki kursları Nevvar Salih İşgören Mesleki ve Teknik Lisesi ile yaptıkları protokolle sürdüreceklerini dile getirdi. Zeki Kapı, turizm sektörüne ihtiyaç duyulan işgücünün mesleki eğitimle kazandırılması yolunda ETİK ve İŞKUR’la işbirliği yaparak yol alacaklarını sözlerine ekledi.
Kentin çeperlerinde yaşayan insanların ve özellikle gençlerin işsizlik sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, meslek kursları ve sertifika programları aracılığıyla bu kesime istihdam olanağı sağlanırken sektörün ara eleman ihtiyacının da karşılanabileceğini söyledi. Toplantıya katılanlara ve emek verenlere teşekkür eden İşler, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Pandemi sürecinde kaybettiğimiz çalışma arkadaşlarımızı yeniden kazanmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası ile gerçekleştireceğimiz hızlandırılmış meslek kursları turizm sektörünü sezon öncesi ihtiyaç duyulan ara elemanlarla buluşturacak. Böylelikle pandemi sürecinde kan kaybı yaşayan sektörün acil kan ihtiyacı karşılanmış olacak. Bir sonraki aşamada İŞKUR destekli, istihdam garantili mesleki eğitim programlarına katılacak kursiyerler bir yandan cep harçlığı alacak, bir yandan meslek sahibi olarak sektöre kazandırılacak. Mesleki eğitim konusunu bir sosyal sorumluluk projesi olarak ele alıyoruz. Bu projeyle bir ilke imza atıyoruz.”