Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dünya Turist Rehberleri Günü dolayısıyla Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’de görev yapan turist rehberlerini bir araya getirdi.
Büyükşehir Belediyesi ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, 21 Şubat Dünya Turist Rehberleri Günü dolayısıyla bölge illerinin turist rehberlerinin bağlı olduğu Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Diyarbakır’da ağırladı.
Etkinlikte Mezopotamya Altın Üçgenini oluşturan Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa şehirlerinin turizmde işbirliği yapması, turist rehberlerinin sorunlarının çözümüne yönelik çözümler üretilmesi ve dayanışmalarının pekiştirilmesi, “Mezopotamya” markasının ön plana çıkarılması gibi konularda fikir alışverişlerinde bulunuldu.
Turist Rehberliği mesleğinin önemi ve turizm sektörüne olan katkılarının değerlendirildiği toplantıda, turizmde bölgesel kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi için işbirliğinin devam ettirilmesi gerektiği vurgulandı.
Toplantıda ayrıca Diyarbakır’da meslekte 30. yıllarını dolduran profesyonel kokartlı rehberler Reşit Akgüneş ve Mehmet Dalkılıç’a plaket verildi.
“Diyarbakır için ciddi turizm hedeflerimiz var”
Turizm Şube Müdürü Abdullah Aydeniz, Mezopotamya Altın Üçgenini oluşturan Diyarbakır, Şanlıurfa Mardin illerinin turizmde ortak bir perspektif geliştirmesi, turist rehberlerinin sayısının artırılması ve bölgesel turizm stratejilerinin önünü açmak amacıyla etkinliği gerçekleştirdiklerini söyledi.
Aydeniz, şöyle konuştu:
“Diyarbakır için ciddi turizm hedeflerimiz var. Bu hedefin gerçekleştirilmesi için turizm altyapısını güçlendirmemiz gerekiyor. Bu bağlamda hem bölge turizminin çeşitlendirilmesi hem de turizm altyapısına destek verilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”
ŞURO Başkanı Merve Ofluoğlu, Diyarbakır’da turizmi geliştirmek amacıyla oda olarak çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
Ofluoğlu, şunları dile getirdi:
“Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, her zaman buradaki üyelerimize destek oluyor ve herhangi bir sorun yaşadığımızda birinci elden ulaşabiliyoruz. Bizim faaliyetlerimiz sadece bölgeyi tanıtmak için değil, aynı zamanda yasa dışı faaliyetlerin önüne geçmek. O yüzden Diyarbakır’da kaçak acentelere, kaçak rehberlik faaliyetlerinde hem Diyarbakır Valiliği üzerinden İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz hem TÜRSAB Bölge Kurulumuz hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediyemiz bizlere bu konuda destek oluyorlar. Bunun neticesinde daha verimli çalışmalar elde edebiliyoruz.”
Turist Rehberi Mehmet Dalkılıç, rehberliğin son zamanlarda dünya ekonomik platformunda önemli bir yer aldığını belirtti.
Diyarbakır’ın turizmdeki önemini anlatan Dalkılıç, şunları aktardı:
“Her ilin kendisine göre bir Suru, bir duvarı,bir kalesi vardır ama Diyarbakır Surları bölgemiz içinde dünya içinde önemli bir yer kaplamaktadır. Büyükşehir Belediyesi, son zamanlarda turizme büyük bir katkıda bulunmaktadır. Büyük bir faaliyet içindedir. Bölge turizminin yapısına da katkıları olmuştur. Bu yardımlarının ve teşviklerin devam etmesinde yarar görüyorum.”
“Diyarbakır, Mezopotamya Altın Üçgen’in bir bileşeni olarak önemli bir turizm potansiyeline sahip”
Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Harman, Mezopotamya’nın ilklerin yaşandığı bir yer olduğunu vurguladı.
Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde “Mezopotamya’nın Altın Üçgeni” markalaşma çalışması başlatıldığını anımsatan Harman, şunları dile getirdi:
“Diyarbakır, Mezopotamya’nın Altın Üçgen’in bir bileşeni olarak önemli bir turizm potansiyeline sahip. Özellikle Vali Münir Karaloğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte Diyarbakır Valiliği, bu 3 yıl içinde önemli bir ivme yakaladı ve adeta Mezopotamya’nın Altın Üçgeni markasına öncülük etmeye başladı. Bu çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş görüyoruz. Zerzevan Kalesi, Diyarbakır özellikle yurt içi kültür turları programı artık dahil edilmeye başlandı. Bahar sezonuyla birlikte artık Diyarbakır kültür turizminden yeterli payı alacaktır diye düşünüyorum.”
Diyarbakır inanç turizmi arkeolojiyi anlamında Mezopotamya’nın parlayan yıldızlarından birisi
ŞURO Genel Sekreteri Müslüm Çoban ise şunları kaydetti:
“Diyarbakır gerçekten hem inanç turizmi açısından hem arkeolojiyi anlamında Mezopotamya’nın parlayan yıldızlarından birisi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Mart ayı içerisinde Diyarbakır’ın ön plana çıkması ve özellikle Mezopotamya Altın Üçgeni’nin Türkiye’de ve dünyada biraz daha vurgulanması amacıyla birkaç projemiz olacak.”
Toplantıya Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Denetmeni Mustafa Özeren ve turist rehberleri katıldı.
Kaynak: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi