Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya’da düzenlenen “Yeniden Keşfet” buluşmasının ikinci gününde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında ulusal ve uluslararası basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Avrupa’da ilk kez Türkiye’nin hayata geçirdiği “Güvenli Turizm Belgelendirme Sistemi”ne, Kovid-19 salgını sonrasında devam edilip edilmeyeceği ve bunun diğer ülkelere bir model olarak önerilip önerilmeyeceğine ilişkin soruya Bakan Ersoy, sistem kapsamında belirlenen kriterlerin 70 ülkeye gönderildiğini, şu ana kadar yaklaşık 400 otelin “Güvenli Turizm Sertifikası” aldığını ve bu sayının 2 bine ulaşmasını hedeflediklerini dile getirdi.
Son derece şeffaf yürütülen sertifikasyon programı kapsamında uluslararası şirketlerle de çalıştıklarını belirten Bakan Ersoy, programın Kovid-19 salgını sonrası sürmesi konusunda şu değerlendirmelerde bulundu:
“Buradaki mesele otelcilerin ve turizm sektörünün buna hazır olması. Bu sistem, otelciler için ciddi maliyet getiriyor, bu maliyeti kabul etmeye gönüllü olmaları gerekiyor. Biz sertifikasyon programına Kovid-19 salgını sonrası da devam etmeyi planlıyoruz, önemli olan bu. Şu an 132 kriterimiz var, bundan çıkarılacaklar vardır, buna eklenecekler vardır ama turizm sektörünün geleceğinde böyle bir program olması gerekiyor. Mesele sadece sertifikasyon programı değil, bu programla hizmet sektörünün standartlarını yükseltmiş oluyoruz. Bence zaten bütün ülkelerin böyle bir program başlatması gerekiyor.”
“Tur Operatörleri, Sertifikalı Tesislere Yönelmeleri Konusunda Teşvik Ediliyor”
Sertifikasyon programının turizm tesisleri için bir zorunluluk olmadığını belirten Bakan Ersoy, tur operatörlerini sadece sertifika sahibi tesislerle görüşmeleri konusunda teşvik ettiklerini ifade etti.
Güvenli turizm sertifikasyonu programının turist sayısı ve turizm gelirlerine katkısının ne olacağına yönelik soruya Bakan Ersoy, bunun uluslararası hava trafiğinin açılmasının ardından daha belirgin şekilde görülebileceğini kaydetti. Bakan Ersoy, “Bizim hedefimiz, belli bir rakama ulaşmaktan ziyade, turizm sektörünü yeniden devreye sokmak, otellerin yüzde 50’sini açabilirsek başlangıç için başarılı sayılırız.” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin 2023 turizm hedefinin 75 milyon turist ve 65 milyar dolar gelir olduğu hatırlatılarak Kovid-19 salgınında muhtemel ikinci dalganın bu hedefleri nasıl etkileyeceğine yönelik soruyu da yanıtlayan Bakan Ersoy, şunları kaydetti:
“Ben kişisel olarak ikinci dalga olayına inanmıyorum. 2023 hedefimiz 75 milyon turist 65 milyar dolarlık gelir ama 2021 için yapılan ilk rezervasyonlarla da zaten bu rakamların artacağını görüyoruz çünkü 2020 için rezervasyon yaptıran ve gelemeyenlerin hepsi bir sonraki yıla rezervasyonlarını aktardı. Çünkü insanlar gerçekten Türkiye’yi seviyor ve ülkemize gelmek istiyor. 2023 turizm hedefine ulaşmayı başaracağımızı düşünüyorum.”
“Bu Zorlu Zamanlarda Türkiye İttifakları ve Ortaklaşa Çalıştığı Ülkelerle İş Birliğine Devam Etti”
Dışişlere Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da basın toplantısında, Kovid-19 salgınında ülkelerin farklı alanlarda ne kadar zayıf ve güçlü olduğunun ortaya çıktığına işaret etti. Bakan Çavuşoğlu sorulara verdiği yanıtlarda; salgının iş birliğinin ve dayanışmanın önemini ortaya çıkardığını belirtti.
Salgın sürecinde diplomasiyi aktif bir şekilde sürdürdüklerini ve birçok ülkeye mücadelelerinde katkı sunduklarını belirten Bakan Çavuşoğlu, bugünlerin ardından güzel günlerin geleceğine inandığını vurgulayarak, “Bu zorlu zamanlarda Türkiye ittifakları ve ortaklaşa çalıştığı ülkelerle iş birliğine devam etti. 120’den fazla ülkeye tıbbi ekipman sağladık. Bu sırada dış işlerinde diplomasiyi de ihmal etmedik. Koruyucu kişisel ekipmanları tüm diplomatik misyonlara sunduk, ülkemizdeki temsilcilere de bu imkanı sağladık.” diye konuştu.
“Türkiye Pek Çok Ülkeden Önce Normalleşmeye Başladı”
Türkiye’nin güçlü sağlık alt yapısı ve medikal endüstrisi sayesinde yardımlarını sunduğunu ve Kovid-19 ile mücadele ederken, bir yandan da ne kadar güçlü olduğunu kanıtladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, bu süreçte üçüncü dünya ülkeleriyle iş birliğine devam ettiklerini bildirdi.
Türkiye’ye 80’den fazla ülkeden gelen kişiler, sığınmacılar bulunduğunu hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Onlara da yardımcı olduk. Yurt dışındaki Türk vatandaşlarının güvenli bir şekilde ülkemize gelmelerine katkıda bulunduk. Günlük verilerimizi paylaştık. Türkiye, güçlü yanları sayesinde pek çok ülkeden önce normalleşmeye başladı. Yeni normale başlarken turizm anahtar derecede önemli alanlarımızdan birisi. BM turizm kuruluşları global kılavuzlarına uygun bir şekilde faaliyetlerimizi sürdürmemiz gerekli. Bunun için önlemler aldık. Haftalardır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güvenli, sağlıklı, hijyenik şartlar altında konuklarımıza turizm uygulamalarımızı sunmaya çalışıyoruz. Turist gönderen tüm ülkelerle irtibatımızı sürdürdük. Bu önlemleri bütün ülkelere anlattık. Sağlık sistemimizi uygun bir şekilde açıkladık.”
“Hem Test Kapasitemiz Hem De Sağlık Altyapımız İyi”
Sürece ilişkin yürütülen diplomasi çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, şunları ifade etti:
“Dün Macaristan, Slovakya, Çekya ve Polonyalı bakanlar ile video konferans gerçekleştirdik. Yapıcı bir görüşme oldu. Ancak AB Komisyonu’nun da kararı önemli. ‘Bu kararı değiştirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını’ söylediler. Türkiye’den birçok turist bu 4 ülkeyi ziyaret ediyor. Bu ülkelerden de Türkiye’ye gelmek için sabırsızlananlar var. Birlikte çalışmaya devam kararı aldık.”
Farklı ülkelerin turistlerle ilgili farklı Kovid-19 test prosedürleri olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye’ye gelen bütün turistlerin, güvenli ve hijyenik koşullar altında tatillerini geçirerek ülkelerine güvenli dönmesi için çalıştıklarını dile getirdi.
Kovid-19’un bir küresel salgın olduğunu değinen Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“En kötü senaryoya hazırlıklı olmalıyız. Bir pozitif vaka olursa ne olacak? Turistler bir teste tabi olması gerekiyorsa ülkemizden ayrılmadan önce bunu yapmak için hazırız. Hastaları Türkiye’de tedavi etmek için de hazırız. Hem test kapasitemiz hem de sağlık altyapımız iyi. Birçok ülkeye göre oldukça iyi. Türkiye’de günlük yapılan test kapasitesi birçok ülkenin üzerinde. Bir turist Türkiye’den ayrılmadan önce test yaptırmak isterse buna yeterli kapasitemiz var.”
Bakan Çavuşoğlu, birkaç Avrupa ülkesi dışındaki ülkelerin Türkiye’yi güvenli kabul edip çoktan uçuşlara ve seyahatlere başladığını anlattı.
Türkçe konuşan ülkelerle de bu süreçte koordinasyon içerisinde olduklarına aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Salgın sürecinde iş birliği ve tam beraberlik çerçevesinde ülkemizden Türk dili konuşan ülkelere çeşitli tıbbi yardımlar yapıldı. Kovid-19 sonrası dönemde de turizm dahil olmak üzere bu yardımlar ve iş birliğimiz devam edecek.” dedi.
Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen 50 ülkenin Büyükelçileri ve uluslararası basının Antalya’da ağırlandığı Yeniden Keşfet buluşmasının ikinci günü Bakan Ersoy ve Bakan Çavuşoğlu’nun Büyükelçilerle düzenlenen sabah kahvaltısıyla başladı.
İki Bakanın basın toplantısıyla devam eden program Aspendos’ta 7 tenörün Büyükelçiler onuruna verdiği “Yabancı Misyon Özel Konseri” ile son buldu.
Kaynak: Kültür ve Turizm Bakanlığı